Som husägare så är det naturligt att du har koll på allt som händer med ekonomin kring bostadsmarknaden. Det är extremt viktigt att ha en noggrann koll för att de ekonomiska smällarna inte ska ta allt för hårt och att man kan förbereda sig för det som komma skall. Det är mycket som händer i den svenska ekonomin, inte enbart på grund av att det har kommit en ny regering på plats med en helt annan filosofi på ekonomi, det beror också på hur ekonomin ser ut på världsmarknaden.

Det första stora som hände var att Riksbanken sänkte räntan till historiska 0 procent. Det betyder alltså att det blir mycket billigare för banker att låna pengar, vilket i sin tur gör att privatpersoner kan förhandla ner räntorna på sina bostadslån. Riksbanken gjorde på detta sätt bland annat för att de skulle stimulera köpkraften i Sverige. Ett välkommet inslag för de flesta av oss, men samtidigt ett kommande orosmoment när räntan ska höjas på nytt.

Sedan kom finansinspektionen med nya regler, som kommer att börja gälla under 2015. Det är regler som säger att vi svenskar måste börja amortera på våra lån, det vill säga att betala av på huset och inte enbart betala ränta. Jag amorterar redan idag, vilket jag ser som klokt eftersom att det är ett sparande. Så jag välkomnar finansinspektionens nya regler, för äntligen kanske bostadsmarknadens priser svalnar något och ger fler en chans att låna på ett bra sätt. Förhoppningsvis är det ett sätt att sätta stopp för att bubblan ska spricka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *