Judo är en sport som verkligen tog världen med storm efter det att den grundades. Den spreds under tidigt 1900-tal och fick sitt stora genomslag efter det att andra världskriget tog slut. Det märktes inte minst på vad som kom att hända inte speciellt lång tid därefter. Redan 1964 valdes nämligen sporten in i Olympiska Spelen, och har sedan dess varit en återkommande sport på det olympiska programmet, förutom ett tillfälligt avbrott 1968.

os

Att Judo har varit en ständigt återkommande sport i de olympiska sommarspelen kan inte vara annat än ett tydligt bevis på att det är en sport som uppskattas av både utövare och åskådare. Mycket hänger nog ihop med att sporten beskrivs som den mjuka sporten, där våldet inte är det centrala utan snarare handlar om att hitta tekniker, låsningar och grepp som ger poäng. Det handlar alltså om taktik, att styra sin motståndare den väg man tänker och utnyttja svagheter, utan att behöva slå eller sparka på motståndaren.

Det är ovanligt inom kampsporten, och det är kanske också det som är det som lockar mest. Så har det varit för mig och säkerligen fler, vilket gör att Judo verkligen har blivit en publiksport, som lockar många, framför allt under de olympiska spelen. Framtiden ser med andra ord ljus ut för sporten och utövarna, för Judos självklara plats på OS-programmet är knappast hotad. Så nästa gång de olympiska spelen går av stapeln i Brasilien 2016 så får ni vara redo på att boka in Judo-matcherna, för vi har ett par svenskar som helt klart kommer att lämna ett avtryck!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *