Det är kanske många som inte känner till vem det var som ligger bakom Judos uppkomst, så därför tänkte jag här berätta lite mer om den person som ligger bakom hela grunden till att denna makalösa sport faktiskt finns idag. Jigoro Kano föddes 1860 och var en riktig akademiker från första början. Han studerade med passion och som fallet är för många som lägger mycket tid vid skolarbete så blev Jigoro också mobbad av sina klasskamrater, inte minst för att dessutom var liten till kroppsbyggnaden.

Han beslutade sig därför för att lära sig Jujutsu. Det var en ganska impopulär sport under den här tiden, och många av de existerande klubbarna försvann i samma veva, så Jigoro valde att gå en egen väg och ta med sig det bästa han kunde från Jujutsun med dess fysiologiska och mekaniska delar och skapa Judon. Jigoro såg på Judon som en fostran för människor in i fysisk och mental styrka och var aldrig riktigt bekväm med att sporten växte sig stor, så stor att det till slut börjades anordnas tävlingar i det, vilket var helt mot hans ursprungstanke.

Efter att andra världskriget tog slut så spreds sig som sagt Judon snabbt, men spridningen hade pågått redan innan. 1918 kom Judon till Europa och London genom Gunji Koizumi. I Sverige var det först på 50-talet som Judon satte sina rötter, genom grundandet av klubben Hie-Gou i Göteborg 1956. Samma år grundades det också ett antal klubbar i Stockholm och det var startskottet för Judo i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *