Välkommen till en av Sverige kanske bästa bloggar om Judo och kampsport! Det är kanske inte den bästa blogg än, men min ambition är att den ska bli en betydande del i den växande populariteten som finns för kampsport i allmänhet och judo i synnerhet. Sverige har verkligen blivit ett land som mer och mer flyttar fram sina positioner inom kampsportsvärlden. Från att ha haft en ganska undangömd tillvaro i många år kan vi nu börja se att det mediala intresset och utrymmet ständigt ökar, inte minst tack vare genom makalösa prestationer inom boxning och MMA. Det i sin tur har en tydlig effekt på intresset hos ungdomar. De börjar dyka upp på de olika klubbarna och är sugna på att sätta igång med kampsport, även om kanske inte judo är det som lockar mest.

Judo är en modern japansk kampsport som rent översatt blir ”den mjuka vägen”. Det finns en klar anledning till att sporten kallas just den mjuka vägen. Judo är en kampsport som inte innehåller vare sig sparkar eller slag, utan den går mer ut på grepp och teknik. Sporten spreds mer omfattande efter att andra världskriget tog slut och går nu att hitta i de flesta länder, dessutom är Judo också en gren som tillhör det olympiska programmet, så det är en högt aktad sport.

Gradering är viktig inom Judo, och det är på bältets färg det avgörs. För att kunna stiga i graderna måste man vara med på träningar, och visa att man tar del av kunskapen bakom Judo, med all teknik som finns inkluderad. Sedan görs en bedömning och efter det blir man tilldelad ett visst bälte beroende på vilken fas i Judo man befinner sig i.

Judo är en extremt intensiv sport som samtidigt fokuserar mycket på det mentala. Det handlar inte enbart om att vara stark, du måste också bygga ditt psyke. Med grepp, kast och låsningar får du som Judo-utövare övertaget, såväl fysiskt som mentalt.

Den här bloggen kommer såklart att handla mycket om Judo, men det kommer också vara mycket personliga inslag från mig själv. Det kommer helt enkelt handla om min passion i livet och alla de andra delarna som gör min vardag till det den är.